Sparen in het buitenland: Voordelen van Internationaal Sparen 2024

Ben je op zoek naar manieren om je spaargeld te laten groeien? Dan is sparen in het buitenland misschien iets voor jou. In dit artikel duiken we in de wereld van internationaal sparen. Lees verder voor de tips om je spaargeld optimaal te benutten.

Wat we behandelen

  • Waarom sparen in het buitenland?
  • Internationale spaarrekeningen met hoge rentes
  • Raisin als platform voor sparen in het buitenland
  • We behandelen belasting bij internationaal sparen
Sparen in het buitenland

Waarom sparen in het buitenland?

Tegenwoordig bieden Nederlandse banken een zeer lage rentes. Hier worden traditionele lokale spaarmethodes minder aantrekkelijk. Het wordt steeds makkelijker om je geld op een buitenlandse spaarrekening te zetten. Maar waarom zou je ervoor kiezen om je geld in een buitenlandse bank te stoppen?

Hier zijn een aantal redenen om in het buitenland te sparen:

  • Betere rentetarieven: Veel landen bieden hogere rentetarieven dan jouw eigen land. Door je spaargeld in een ander land te stallen, kun je dus meer rendement behalen.
  • Verspreid: Als je je spaargeld over meerdere landen verspreidt, verspreid je ook het risico. Als er bijvoorbeeld een economische crisis optreedt in jouw eigen land. Kun je nog steeds bij je spaargeld in het buitenland.
  • Valuta schommelingen: Door in verschillende valuta te sparen, kun je profiteren van wisselkoersschommelingen. Dit kan zorgen voor extra rendement op je spaargeld. Maar dit kan ook zorgen dat het minder rendement oplevert.
  • Belastingvoordelen: Sommige landen bieden belastingvoordelen of -vrijstellingen aan voor buitenlandse spaarders. Dit kan ervoor zorgen dat je meer geld overhoudt aan het eind van de rit.
  • Internationale ervaring: Door te sparen in het buitenland leer je meer over andere economieën en culturen. Dit kan een waardevolle ervaring zijn die je persoonlijke en professionele ontwikkeling stimuleert.

Internationale Spaarrekeningen met hoge rente

Het is geen geheim dat sommige landen hogere spaarrentes bieden dan anderen. Steeds meer mensen ontdekken de voordelen van sparen in landen met aantrekkelijke rentetarieven. De Europese Unie heeft overeenstemming bereikt over het depositogarantiestelsel.

Wat betekent dit? Dat alle lidstaten een gelijk niveau van bescherming bieden. In Europa wordt spaargeld tot € 100.000 per persoon beschermd, ongeacht de bank. Deze regeling biedt een extra laag veiligheid voor jouw spaargeld. Zelfs als je kiest om te sparen in een land met een hogere rente.

Raisin: Een platform voor Internationaal Sparen

Raisin is een van de beste platforms voor internationaal sparen. Het biedt een breed assortiment aan producten van verschillende Europese banken en landen. Dit betekent dat je hogere rentetarieven kunt krijgen. Maar dan zonder zorgen over lokale beperkingen of wisselkoersschommelingen.

Raisin biedt klanten de mogelijkheid om depositorekening en gewone spaarrekeningen te openen. Deze rekeningen bieden een concurrerende rente en zijn eenvoudig online of via hun mobiele app te beheren, zodat klanten hun spaargeld overal vandaan kunnen beheren. Klanten kunnen bij het openen van een spaarrekening ook kiezen uit verschillende valuta’s, zodat ze kunnen sparen en plannen voor hun toekomst op een manier die het beste past bij hun behoeften.

Raisin geeft gedetailleerde informatie over verschillende producten, zoals spaarrekeningen en rentetarieven. Met de Raisin-calculator kan je producten vergelijken en de beste spaarrekening vinden. Je hoeft je geen zorgen te maken over bank- of valutawijzigingen. Raisin regelt dit allemaal voor je en alle transacties worden in euro’s gedaan.

Belasting bij sparen in het buiteland

Bij sparen in het buiteland is het belangrijk om ook rekening te houden met de belasting. Elke land heeft zijn eigen belastingregels en -vereisten. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de belastingverplichtingen. Dit is mogelijk zowel in je eigen land als in het land waar je spaargeld geparkeerd is. We geven je een samenvatting van belangrijke zaken. We raden je aan om professioneel belastingadvies in te winnen om aan de wet te voldoen.

Buitenlandse bronbelasting

Wanneer je rente, royalty’s of dividend ontvangt uit een ander land, houden sommige landen vaak een lokale belasting in bij de uitbetaling. Dit staat bekend als bronbelasting, een vooraf vastgesteld percentage van je rente-inkomen. Door de belastingverdragen van Nederland met andere EU-landen, is het mogelijk om deze bronbelasting te verlagen of zelfs volledige vrijstelling te krijgen, waardoor je meestal geen dubbele belasting hoeft te betalen.

Belastingregels per Land

Elk land heeft zijn eigen belastingregels. Dit betekent dat de belasting op buitenlands spaargeld afhankelijk is van de wetgeving van dat land.. Het is daarom cruciaal om je te verdiepen in de lokale belastingwetten. Een beetje onderzoek kan je op de lange termijn veel besparen!

Dubbele Belasting Voorkomen

Niemand wil twee keer belasting betalen, toch? Gelukkig hebben veel landen belastingverdragen om dubbele belasting te voorkomen. Deze verdragen zorgen ervoor dat je niet in beide landen belasting hoeft te betalen over hetzelfde inkomen. Check of jouw land zo’n verdrag heeft met het land waar je je spaargeld wilt plaatsen.

Aangeven van Buitenlands Vermogen

Wees transparant! In veel landen, waaronder Nederland, ben je verplicht om buitenlands vermogen aan te geven bij de belastingdienst. Dit omvat je internationale spaargeld. Niet aangeven kan leiden tot boetes, dus wees hier zorgvuldig in.

Vermogensbelasting

Vermogensbelasting is een ander belangrijk punt. Afhankelijk van waar je spaart, kun je hiermee te maken krijgen. Deze belasting wordt geheven over de waarde van je vermogen, inclusief je spaargeld. Informeer jezelf goed over de tarieven en regels.

depositosparen

Conclusie

Sparen in het buitenland kan vele voordelen bieden. Waaronder hogere rentetarieven, diversificatie van spaargeld, mogelijke belastingvoordelen en een internationale ervaring. Met platforms zoals Raisin wordt internationaal sparen eenvoudiger en veiliger. Het is echter belangrijk om rekening te houden met belastingimplicaties en wisselkoersrisico’s.

Overweeg professioneel belastingadvies en informeer jezelf goed over de lokale belastingregels. Met de juiste voorzorgsmaatregelen kunnen buitenlandse spaarrekeningen een slimme strategie zijn. Zo kan je optimaal gebruikmaken van je spaargeld.