ETF Beleggen | Wat is een ETF

Als je op zoek bent naar een manier om je beleggingsportfolio te diversifiëren en stabiliteit in je investeringen te brengen, dan is ETF beleggen iets voor jou. Beleggen in ETF’s, ook wel Exchange Traded Funds genoemd, biedt beginners de mogelijkheid om op een betaalbare manier te beleggen in een gediversifieerde portefeuille.

Wat is een ETF?

Een ETF, ook wel een tracker genoemd, is een beleggingsproduct dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling van producten volgt. In tegenstelling tot sommige andere fondsen worden ETF’s verhandeld op de markt, net als aandelen. Het belangrijkste voordeel van een ETF is dat het beleggers de mogelijkheid biedt om hun portfolio te diversifiëren tegen betaalbare kosten. Met een ETF kun je gemakkelijk beleggen in een breed scala aan activa en profiteren van de prestaties van deze activa.

Een ETF werkt doorgaans als een mandje van verschillende effecten, waarbij de prestaties van dit mandje overeenkomen met de prestaties van de onderliggende index of activa. Dit betekent dat wanneer de index stijgt, de waarde van het ETF ook zal stijgen. Het beleggen in ETF’s biedt beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de brede marktblootstelling zonder dat ze individuele effecten hoeven te kopen en beheren.

etf beleggen

Belangrijke punten om te onthouden:

 • ETF’s volgen indices, grondstoffen, obligaties of een combinatie van producten.
 • Ze worden verhandeld op de markt en bieden handelsflexibiliteit.
 • ETF’s zijn ideaal voor beginners die willen diversifiëren en stabiliteit in hun portefeuille willen brengen.
 • Er zijn verschillende soorten ETF’s, waaronder index-ETF’s, obligatie ETF’s, commodity ETF’s en industrie-ETF’s.
 • Voordelen van ETF’s zijn onder andere brede marktblootstelling en lagere kosten in vergelijking met actief beheerde fondsen.

Hoe te beleggen in ETF’s

Als je geïnteresseerd bent in het beleggen in ETF’s, zijn er een paar stappen die je kunt volgen om aan de slag te gaan. Ten eerste moet je een brokerage-account openen bij een betrouwbare online broker. Zorg ervoor dat de broker die je kiest een breed scala aan ETF’s aanbiedt en redelijke transactiekosten hanteert. Zodra je een account hebt geopend, kun je beginnen met het kopen en verkopen van ETF’s.

NOTE: Met de DeGiro ETF Kernselectie heb je toegang tot een zorgvuldig samengestelde lijst van ETF’s tegen lage kosten, gekozen om diversificatie en kostenbesparing te optimaliseren.

Voordat je begint, is het belangrijk om jouw beleggingsdoelen en strategie te bepalen. Wil je bijvoorbeeld beleggen voor de lange termijn of ben je meer geïnteresseerd in kortetermijnhandel? Dit zal mede bepalen welke ETF’s je zou moeten kopen. Als je geïnteresseerd bent in lange termijn beleggen, kun je ervoor kiezen om breed gespreide index-ETF’s te kopen, die de prestaties van de gehele markt volgen. Deze ETF’s zijn geschikt voor beleggers die willen profiteren van de groei van de markt op lange termijn.

Ongeacht welke beleggingsstrategie je kiest, is het essentieel om de kosten van beleggen in ETF’s in overweging te nemen. Naast transactiekosten kunnen ETF’s ook beheerkosten hebben die door de uitgever van de ETF worden gerekend. Het is belangrijk om deze kosten te vergelijken en te bepalen welke ETF’s de beste balans bieden tussen kosten en potentiële opbrengsten.

Soorten ETF’s

Er zijn verschillende soorten ETF’s beschikbaar, die elk unieke beleggingsmogelijkheden bieden. Hier zijn enkele van de meest voorkomende soorten ETF’s:

 1. Index-ETF’s zijn een populaire keuze onder beleggers. Ze volgen een specifieke index, zoals de S&P 500 of de Dow Jones Industrial Average. Deze ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de prestaties van de bredere markt.
 2. Obligatie ETF’s investeren uitsluitend in obligaties, waardoor beleggers kunnen profiteren van de stabiliteit en inkomsten die obligaties kunnen bieden. Deze ETF’s kunnen gericht zijn op verschillende soorten obligaties, zoals staatsobligaties, bedrijfsobligaties of high-yield obligaties.
 3. Commodity ETF’s volgen de prestaties van grondstoffen, zoals goud, zilver, olie of landbouwproducten. Deze ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om te diversifiëren en te profiteren van de prijsbewegingen op de grondstoffenmarkten.
 4. Industrie-ETF’s richten zich op specifieke sectoren, zoals technologie, gezondheidszorg, energie of financiën. Deze ETF’s bieden beleggers de mogelijkheid om gericht te investeren in een specifieke sector die zij aantrekkelijk vinden.

Door het begrijpen van de verschillende soorten ETF’s die beschikbaar zijn, kun je een beleggingsstrategie ontwikkelen die past bij jouw doelen en risicobereidheid.

10 ETF Beleggen Tips voor Slim en Effectief

Ontdek de basis van succesvol ETF beleggen met deze tien praktische en belangrijke tips.

 1. Diversificatie is Cruciaal: Verspreid je investeringen over verschillende ETF’s om risico’s te spreiden. Kies ETF’s uit verschillende sectoren, regio’s en activaklassen.
 2. Begrijp de Onderliggende Index: Elke ETF volgt een specifieke index. Zorg dat je begrijpt welke index dit is en wat de samenstelling ervan is, zodat je weet in wat je investeert.
 3. Let op de Kosten: ETF’s staan bekend om hun lage kosten, maar verschillen bestaan. Controleer de beheerskosten en andere bijkomende kosten.
 4. Houd Lange Termijn Visie: ETF’s zijn over het algemeen het meest geschikt voor lange termijn beleggingen. Weersta de drang om te reageren op korte termijn marktfluctuaties.
 5. Gebruik Dividend Herbelegging: Veel ETF’s keren dividenden uit. Overweeg deze automatisch te herbeleggen om het effect van samengestelde rente te maximaliseren.
 6. Blijf Geïnformeerd: Houd de prestaties van je ETF’s en hun markten in de gaten. Wees bereid om je strategie aan te passen als marktomstandigheden veranderen.
 7. Pas op voor Overlap: Als je meerdere ETF’s bezit, zorg dan dat je geen grote overlap hebt in de onderliggende activa, wat kan leiden tot ongewenste concentratie.
 8. Tax Efficiëntie: Sommige ETF’s kunnen fiscaal efficiënter zijn dan anderen, afhankelijk van hun structuur en de aard van de beleggingen.
 9. Overweeg thematische ETF’s voor Specifieke Interesses: Als je een specifieke interesse of overtuiging hebt, zoals duurzaam beleggen, kun je kijken naar thematische ETF’s die zich richten op die gebieden.
 10. Vraag Advies indien Nodig: Overweeg professioneel advies als je nieuw bent in ETF beleggen of als je complexe vragen hebt.

Voordelen van ETF’s

ETF’s bieden verschillende voordelen voor beleggers. Ten eerste bieden ze handelsflexibiliteit omdat ze net als aandelen gedurende de handelsdag kunnen worden verhandeld. Dit betekent dat je op elk gewenst moment transacties kunt uitvoeren en snel kunt reageren op marktbewegingen. Je bent niet gebonden aan vaste handelstijden, waardoor je meer controle hebt over jouw beleggingen.

Een ander voordeel van ETF’s is brede marktblootstelling. ETF’s bestaan uit een verzameling van verschillende activa, zoals aandelen, obligaties, grondstoffen of sectoren. Door te beleggen in een ETF krijg je toegang tot een breed scala aan activa, waardoor je kunt profiteren van diversificatie. Dit helpt je bij het verminderen van het risico en het maximaliseren van de potentiële opbrengst van jouw beleggingen.

Tenslotte hebben ETF’s over het algemeen lage kosten in vergelijking met actief beheerde fondsen. ETF’s worden meestal passief beheerd, wat betekent dat ze de prestaties van een bepaalde index volgen in plaats van te proberen deze te verslaan. Hierdoor zijn de beheerkosten lager, wat resulteert in lagere kosten voor de belegger. Dit is vooral gunstig op de lange termijn, omdat het betekent dat je meer rendement kunt behalen uit jouw beleggingen.

Wat zijn etfs

Nadelen van ETF’s

Hoewel ETF’s vele voordelen bieden, zijn er ook enkele nadelen waar beleggers rekening mee moeten houden. Ten eerste kunnen liquiditeitsvoorwaarden een uitdaging vormen bij het handelen in ETF’s. Sommige ETF’s hebben mogelijk niet voldoende liquiditeit, waardoor het moeilijk kan zijn om posities te openen of te sluiten tegen de gewenste prijs. Het is belangrijk om hierop te letten, vooral bij het handelen in minder bekende of niche-ETF’s.

Een ander nadeel van ETF’s is de kostenratio. Hoewel ETF’s over het algemeen lagere kosten hebben dan actief beheerde fondsen, is er nog steeds een kostencomponent verbonden aan het bezitten van ETF’s. Beleggers moeten de kostenratio van een ETF begrijpen en evalueren of deze overeenkomt met hun beleggingsdoelen en strategie.

Tenslotte is het belangrijk om onderscheid te maken tussen ETF’s en vergelijkbare producten zoals Exchange Traded Notes (ETN’s) en leveraged ETF’s. Hoewel deze producten qua structuur en handelswijze op ETF’s lijken, hebben ze andere risico’s en kenmerken. Het is essentieel om de specifieke eigenschappen van elk product te begrijpen voordat je belegt.

Welke kosten zijn er bij ETF beleggen?

Beleggen in ETF’s brengt kosten met zich mee die je moet overwegen bij het bepalen van jouw beleggingsstrategie. Een van de belangrijkste kosten waar je rekening mee moet houden zijn de beheerkosten. Deze kosten worden door de uitgever van de ETF in rekening gebracht en zijn doorgaans lager dan die van actief beheerde fondsen. Het is belangrijk om deze kosten te vergelijken bij het kiezen van de juiste ETF.

Daarnaast kunnen er transactiekosten zijn die je aan jouw broker betaalt bij het kopen of verkopen van ETF’s. Deze kosten kunnen variëren afhankelijk van de broker en de specifieke transactie. Het is belangrijk om rekening te houden met deze kosten, vooral als je regelmatig handelt in ETF’s. Het kan verstandig zijn om de transactiekosten te vergelijken bij verschillende brokers voordat je besluit waar je jouw ETF’s wilt kopen.

Om de kosten van beleggen in ETF’s te minimaliseren, is het belangrijk om goed onderzoek te doen en verschillende brokers en ETF’s te vergelijken. Lees de prospectussen en informatiebrochures zorgvuldig door om een goed inzicht te krijgen in de kostenstructuur van de ETF’s waarin je geïnteresseerd bent. Door bewust te zijn van de kosten en deze mee te nemen in jouw beleggingsbeslissingen, kun je jouw rendement optimaliseren.

Wat zijn ETF’s

Een ETF, ook wel een tracker genoemd, is een beleggingsproduct dat een index, grondstof, obligatie of een samenstelling van producten volgt. Het biedt beleggers de mogelijkheid om hun portfolio te diversifiëren tegen betaalbare kosten.

Wat zijn de voordelen van ETF’s?

ETF’s bieden handelsflexibiliteit omdat ze gedurende de handelsdag verhandeld kunnen worden. Ze bieden ook brede marktblootstelling en lagere kosten in vergelijking met actief beheerde fondsen.

Wat zijn de nadelen van ETF’s?

Liquiditeitsvoorwaarden kunnen een probleem zijn, kostenratio kan invloed hebben op het rendement en er zijn vergelijkbare producten zoals ETN’s en leveraged ETF’s met verschillende risico’s.

Hoe kan ik beleggen in ETF’s?

Om in ETF’s te beleggen, heb je een broker nodig. Bepaal jouw beleggingsdoelen en strategie, en overweeg passieve beleggingsstrategieën zoals lange termijn beleggen.

Wat zijn de kosten van beleggen in ETF’s?

Beleggen in ETF’s brengt kosten met zich mee, zoals beheerkosten die door de uitgever van de ETF worden gerekend. Daarnaast kunnen er transactiekosten zijn die je aan jouw broker betaalt bij het kopen of verkopen van ETF’s.