Hoe te Investeren in Crowdfunding: 5 Handige Tips

Als je overweegt om te gaan investeren in crowdfunding, dan is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn. Crowdfunding is een interessante manier om te investeren, maar het brengt ook risico’s met zich mee. Om jou op weg te helpen, hebben wij 5 handige tips voor beginners op een rijtje gezet.

Wat we behandelen

 • Wat crowdfunding is
 • Hoe kan je investeren in crowdfunding?
 • In welke soorten crowdfunding je kunt investeren
 • We behandelen de risico’s en mogelijke rendementen

Wat is Crowdfunding?

Crowdfunding is een financieringsmethode waarbij individuen geld bijdragen aan een project of onderneming. Het stelt ondernemers en projecteigenaren in staat om geld in te zamelen van veel mensen. Dit gebeurt vaak online, via crowdfunding platforms.

Hoe te investeren in crowdfunding

Hoe te Investeren in Crowdfunding

Het investeren in crowdfunding kan in het begin lastig lijken, maar met de juiste kennis en tools wordt het een waardevolle ervaring. Hier lees je stap voor stap over het starten met investeren in crowdfunding.

1. Kies een betrouwbaar crowdfunding platform

Voordat je begint met investeren in crowdfunding, is het belangrijk om het juiste platform te kiezen. Doe goed onderzoek en kies een platform dat past bij jouw investeringsdoelen en -behoeften. Controleer beoordelingen en ervaringen van andere investeerders. Overweeg transparantie en veiligheidsmaatregelen van het platform. Kies een betrouwbaar platform. Dit zal je kans op een succesvolle en rendabele crowdfunding-investering vergroten.

2. Stel een budget vast

Voordat je gaat investeren, stel een budget op dat past bij je financiële situatie. Bepaal hoeveel geld je wilt investeren en zorg dat het realistisch is. Denk na over je doelen op korte en lange termijn en neem een beslissing. Een budget is van belang om verantwoordelijk en succesvol te investeren.

Investeren brengt altijd enig risico met zich mee. Het is belangrijk om deze risico’s te begrijpen en te beheren om goede rendementen te behalen.

3. Begrijp het investeringsproces

Voordat je begint met crowdfunding, begrijp goed de processen en risico’s. Lees de algemene voorwaarden zorgvuldig door en neem contact op met de klantenservice bij vragen. Zorg dat je het platform begrijpt en weet hoe je kunt investeren. Hierdoor maak je beter geïnformeerde beslissingen en minimaliseer je risico’s.

4. Diversifieer je portfolio

Een belangrijke tip voor crowdfunders: diversifieer je investeringen. Spreid je geld over meerdere projecten om het risico te minimaliseren. Zo kun je profiteren van verschillende rendementen en mogelijk meer winst maken.

5. Blijf op de hoogte

Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van het nieuws en updates over je investeringen. Zo kun je snel inspelen op eventuele veranderingen die van invloed kunnen zijn op je investering en hierop anticiperen. Het is ook belangrijk om de ontwikkelingen van het crowdfunding platform te volgen. Begrijp eventuele wijzigingen in hun voorwaarden.

Soorten Crowdfunding om in te Investeren

Er zijn verschillende soorten crowdfunding om in te investeren, elk met hun eigen voordelen en risico’s. Hieronder worden de meest gangbare vormen van crowdfunding besproken:

 1. Donatie: Bij deze vorm van crowdfunding doneren mensen geld aan een project. Er wordt geen materiële tegenprestatie verwacht in deze vorm van crowdfunding.
 2. Equity: Je investeert in een bedrijf en krijgt aandelen of eigendomsrechten in ruil. Bijvoorbeeld, als je investeert in een start-up en zij groeien uit tot een succesvol bedrijf. Je profiteert dan mee van de winsten en groei van het bedrijf.
 3. Reward: Je kunt beloningen krijgen voor je investering, zoals een product of dienst van het bedrijf. Het risico bij deze vorm van crowdfunding is relatief laag. Je kunt vaak al met kleine bedragen investeren.
 4. Lening: Bij deze vorm van crowdfunding verstrek je als investeerder een lening aan een project of bedrijf. Hierbij ontvang je een vastgesteld rentepercentage over het geleende bedrag. Dit bedrag wordt na een bepaalde tijd terugbetaald. Het risico bij deze vorm van crowdfunding is hoger dan bij reward crowdfunding. Maar alsnog lager dan bij equity crowdfunding.
crowfunding

Risico’s en Beloningen

Crowdfunding is een spannende manier om betrokken te raken bij nieuwe projecten of ondernemingen. Door financieel bij te dragen, kun je deel uitmaken van iets innovatiefs! Het is mogelijk om leuke beloningen mogelijk te ontvangen. Zoals unieke producten of diensten, die je alleen via crowdfunding kunt krijgen.

Maar let op: er zijn ook uitdagingen. Soms worden doelen niet behaald of kun je je investering verliezen.

Het is belangrijk om goed na te denken of de mogelijke beloningen. Is dit het waard ten opzichte van de risico’s? Vraag je dit af voordat je de sprong waagt in een crowdfunding campagne.

Mogelijk Rendement van Crowdfunding

Het mogelijke rendement bij crowdfunding kan variëren. Hier hebben we enkele gemiddelde percentages gebaseerd op recente gegevens:

 1. Bruto Rendement: Gemiddeld liggen de rentes op crowdfunding-leningen tussen de 6% en 8%. Dit is het totale rendement zonder kosten en risico’s inbegrepen in de berekening. In sommige gevallen, met name bij projecten met hogere risico’s of kortere looptijden, kan dit rendement oplopen tot wel 20%.
 2. Investeerders in crowdfunding leningen behalen momenteel een gemiddeld netto rendement van ongeveer 4,6%. Dit cijfer is netto, wat inhoudt dat het rekening houdt met kosten en mogelijke verliezen.
 3. Rendement bij Crowdlending: Bij crowdlending, een vorm van crowdfunding waarbij leningen worden verstrekt, is het gemiddelde jaarlijkse rendement 7,42%. Na aftrek van belastingen (zoals roerende voorheffing van 30%), blijft hier nog steeds een netto rendement van ongeveer 5,2% van over.

Deze cijfers geven een idee van het mogelijke rendement dat je kunt verwachten bij het investeren in crowdfunding. Het is belangrijk om te onthouden dat rendementen kunnen variëren en afhankelijk zijn van de aard van het project, de looptijd van de investering en het risiconiveau.

Voor meer informatie over de rendementen klik hier.

Een Project Kiezen om in te Investeren

Bij het selecteren van een project om in te investeren, is het belangrijk om een grondige evaluatie uit te voeren.

 1. Beoordeel het potentieel van het project. Onderzoek de markt, het bedrijfsmodel en het groeipotentieel.
 2. Beoordeel of de projecteigenaar betrouwbaar is door hun achtergrond en ervaring te controleren.
 3. Onderzoek de markt en de concurrentie. Begrijp de huidige situatie op de markt en hoe jouw project zich verhoudt tot de concurrentie.

Conclusie

We hopen dat deze gids je een duidelijk beeld heeft gegeven van wat crowdfunding inhoudt en hoe je kunt beginnen met investeren. Onthoud dat investeren risico’s met zich meebrengt en het belangrijk is om grondig onderzoek te doen voordat je een investeringsbeslissing neemt. Verken de mogelijkheden en geniet van de opwinding van het ondersteunen van innovatieve projecten via crowdfunding!