Webshop Beginnen? Dit is wat je moet weten voor je start!

Steeds meer mensen shoppen online en dat biedt volop kansen om een webshop te beginnen. De opstartkosten zijn laag en je kunt een webshop met je baan combineren. Maar hoe start je nou een eigen webshop? Dit zijn de 6 stappen die je moet doorlopen: kies je product en doelgroep, kies een goede bedrijfsnaam, bepaal welke webwinkel software het beste bij je past, schrijf je in bij de Kamer van Koophandel en de Belastingdienst, richt je webshop in, voeg je producten toe en trek bezoekers naar je webshop.

Volgens het CBS neemt het aantal online aankopen elk jaar toe: in 2022 was dit 73,5% en in 2023 steeg het naar 78,5%. Dit betekent een aanzienlijke stijging van 5% in slechts één jaar.

Belangrijke punten om te onthouden:

 • Denk goed na over je product en doelgroep voordat je begint.
 • Kies een pakkende bedrijfsnaam die jouw webshop goed omschrijft.
 • Overweeg welk webwinkel software het beste bij jouw behoeften past.
 • Inschrijven bij de KvK en de Belastingdienst is een belangrijke stap.
 • Zorg voor een professionele inrichting van je webshop.

Waarom zou je een webshop beginnen?

Waarom zou je een webshop beginnen? Het antwoord ligt in de vele voordelen en kansen die online ondernemerschap biedt.

 • Toegankelijkheid en Gemak: Een webshop stelt je in staat om klanten overal en altijd te bereiken. Je bent niet gebonden aan fysieke locatiebeperkingen, waardoor je een veel breder publiek kunt bedienen. Klanten waarderen het gemak van winkelen vanuit hun huis, op elk moment.
 • Lage Startkosten: In vergelijking met een fysieke winkel zijn de opstartkosten van een webshop relatief laag. Je hoeft geen dure winkelruimte te huren of te kopen en kunt besparen op personeelskosten en nutsvoorzieningen.
 • Flexibiliteit: Een webshop biedt je de flexibiliteit om je productassortiment snel aan te passen en te reageren op markttrends. Je kunt nieuwe producten testen zonder grote investeringen en je aanbod snel uitbreiden of inkrimpen.
 • Schaalbaarheid: Online winkels zijn gemakkelijker schaalbaar. Je kunt je bedrijf laten groeien zonder noodzakelijkerwijs meer fysieke ruimte nodig te hebben. Dankzij digitale marketingtechnieken kun je effectief nieuwe markten aanboren.
 • Gegevens en Inzichten: Met een webshop kun je waardevolle klantgegevens verzamelen. Deze inzichten in klantgedrag en voorkeuren zijn cruciaal om je aanbod en marketingstrategieën te verbeteren.
 • 24/7 Verkoopmogelijkheid: Een webshop is altijd open. Dit betekent dat je klanten op elk moment van de dag aankopen kunnen doen, wat leidt tot een potentieel hogere omzet.
 • Milieuvriendelijk: Een webshop kan milieuvriendelijker zijn dan een traditionele winkel. Je vermindert de behoefte aan fysieke winkelruimte en verlaagt de operationele koolstofvoetafdruk.
 • Internationale Verkoop: Met een webshop kun je gemakkelijk internationaal verkopen. Dit opent deuren naar nieuwe markten en klanten die je met een fysieke winkel mogelijk niet zou bereiken.

Welke nadelen zijn er?

Het starten van een webshop brengt ook enkele uitdagingen met zich mee:

 • Sterke Concurrentie: De online markt is zeer competitief. Je moet je onderscheiden om op te vallen tussen talloze andere webshops.
 • Technische Uitdagingen: Het beheren van een webshop vereist een zekere mate van technische kennis, zoals website-onderhoud en digitale beveiliging.
 • Afhankelijkheid van Verzending: Je bent afhankelijk van verzenddiensten. Vertragingen of problemen kunnen de klanttevredenheid beïnvloeden.
 • Beperkte Persoonlijke Interactie: Gebrek aan persoonlijk contact kan het moeilijker maken om sterke klantrelaties op te bouwen en directe feedback te ontvangen.
 • Retourzendingen en Klantenservice: Het beheer van retourzendingen en klantenservice kan complex en tijdrovend zijn, vooral als het volume van je verkopen toeneemt.

Stap 1: Kies je product en doelgroep

Voordat je een webshop lanceert, is het essentieel om zorgvuldig na te denken over wat je gaat verkopen. Besluit of je zelfgemaakte producten wilt aanbieden of producten wilt inkopen. Kies tussen een breed assortiment of een specifieke nichemarkt. Zorg ervoor dat je product uniek is of iets extra’s biedt ten opzichte van de concurrentie. Daarna is het bepalen van je doelgroep en het onderzoeken van hun behoeften en online activiteiten van groot belang.

Product kiezen

Voor het succes van je webshop is het cruciaal om producten te kiezen die aansluiten bij de behoeften van je doelgroep. Denk na over wat zij waardevol vinden of nodig hebben. Door je te richten op een specifieke doelgroep met relevante producten, vergroot je de kans op succes.

Het is ook belangrijk om de concurrentie te analyseren. Onderzoek wat zij bieden en zoek naar een niche voor jouw producten. Voeg iets unieks toe aan je aanbod, zoals een bijzondere functie, betere kwaliteit of een aantrekkelijke prijs. Door je te onderscheiden, trek je de aandacht van potentiële klanten en verhoog je de kans dat zij voor jouw webshop kiezen.

Onderzoek en analyse

 • Definieer je doelgroep
 • Onderzoek hun behoeften
 • Analyseer de concurrentie
 • Kies een product dat aansluit bij de behoeften van je doelgroep en voeg iets unieks toe

Stap 2: Kies een goede bedrijfsnaam

Nadat je jouw product en doelgroep hebt gekozen, is het tijd om een bedrijfsnaam te kiezen. Een goede bedrijfsnaam is essentieel voor het succes van je webshop. Het is belangrijk dat de naam pakkend en gemakkelijk te onthouden is, zodat klanten je webshop kunnen vinden en onthouden.

Je bedrijfsnaam moet ook duidelijk aangeven wat je webshop verkoopt. Hierdoor weten potentiële klanten meteen wat ze kunnen verwachten. Een goede bedrijfsnaam kan ook helpen om je te onderscheiden van de concurrentie.

Vergeet niet om te controleren of de bedrijfsnaam die je hebt gekozen nog beschikbaar is. Dit kun je doen bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast is het belangrijk om te controleren of de bijbehorende domeinnaam nog beschikbaar is. Een domeinnaam die overeenkomt met je bedrijfsnaam kan helpen bij het opbouwen van een sterke online aanwezigheid.

Belangrijke punten om te overwegen bij het kiezen van een goede bedrijfsnaam:

 • Zorg ervoor dat de naam gemakkelijk te spellen en uit te spreken is.
 • Houd rekening met de doelgroep en de markt waarin je actief bent.
 • Denk na over de toekomst van je bedrijf en hoe de naam daarbij past.
 • Voer een grondig onderzoek uit om er zeker van te zijn dat de naam niet al in gebruik is door een ander bedrijf.
Webshop beginnen

Stap 3: Bepaal welke webwinkel software het beste bij je past

Zodra je weet wat je wilt verkopen en wie je doelgroep is, komt de keuze voor het juiste webshop systeem aan bod. Er zijn diverse opties beschikbaar, dus het is belangrijk een systeem te kiezen dat past bij jouw specifieke behoeften.

Populaire webshop platforms zoals Shopify, WooCommerce en Magento zijn veelgebruikte keuzes. Deze bieden gebruiksvriendelijke interfaces en essentiële functionaliteiten voor het succesvol runnen van je webshop. Ze ondersteunen ook integraties met betalingsgateways en verzenddiensten, wat het verwerken van transacties en verzenden van producten vergemakkelijkt.

Voor meer technisch onderlegde gebruikers zijn er open source pakketten zoals Magento Open Source en PrestaShop. Deze vereisen meer technische kennis en programmeervaardigheden, maar bieden meer flexibiliteit en aanpassingsmogelijkheden. Hiermee kun je je webshop volledig naar jouw wensen inrichten.

Overwegingen bij het kiezen van webwinkel software:

 1. Functionaliteiten: Controleer of de software de functies biedt die essentieel zijn voor jouw webshop, zoals voorraadbeheer, betaal- en verzendopties, en marketingtools.
 2. Gebruiksvriendelijkheid: Kies een platform dat gemakkelijk te gebruiken is, zodat je snel en efficiënt je webshop kunt beheren.
 3. Prijs: Vergelijk de prijzen van de verschillende opties en bepaal welke binnen jouw budget past. Houd ook rekening met eventuele extra kosten, zoals transactiekosten of maandelijkse abonnementen.
 4. Ondersteuning: Controleer of de softwareprovider goede klantenondersteuning biedt, zodat je bij problemen snel hulp kunt krijgen.

Het kiezen van de juiste webwinkel software is cruciaal voor het succes van je webshop. Neem de tijd om verschillende opties te vergelijken, rekening houdend met je behoeften en budget, voordat je een definitieve beslissing neemt.

Stap 4: Schrijf je in bij de KvK en de Belastingdienst

Zodra je gestart bent met je webshop, is het belangrijk om je in te schrijven bij de Kamer van Koophandel (KvK) en de Belastingdienst. Het inschrijven bij de KvK is een vereiste voor iedere ondernemer in Nederland. Dit zorgt ervoor dat je officieel geregistreerd staat als ondernemer en dat je bedrijfsgegevens openbaar zijn. Daarnaast word je door de inschrijving automatisch aangemeld bij de Belastingdienst, zodat je belastingaangifte kunt doen en eventuele btw kunt verrekenen.

Juridische aspecten van een webshop beginnen

Bij het starten van een webshop zijn er ook een aantal juridische aspecten waar je rekening mee moet houden. Zo is het bijvoorbeeld verplicht om algemene voorwaarden op te stellen voor je webshop. Deze voorwaarden bevatten de spelregels voor het kopen en verkopen op jouw webshop en beschermen zowel jou als de klant. Daarnaast moet je privacybeleid opstellen, waarin je uitlegt hoe je omgaat met persoonsgegevens van klanten.

Om je juridisch goed voor te bereiden, kun je gebruik maken van juridische templates en voorbeeldteksten die specifiek voor webshops zijn opgesteld. Deze templates bevatten alle relevante juridische bepalingen en helpen je om aan alle wettelijke vereisten te voldoen. Het is echter altijd verstandig om een juridisch adviseur te raadplegen om er zeker van te zijn dat je aan alle regels en wetten voldoet.

Hoe start je een webshop

Voorbeelden van in te richten onderdelen:

 • Homepage: Hier kun je de belangrijkste producten of aanbiedingen in de spotlight zetten.
 • Productpagina’s: Zorg voor duidelijke productfoto’s, een goede beschrijving en eventuele reviews of beoordelingen.
 • Winkelwagen en afrekenproces: Maak het voor bezoekers eenvoudig om producten toe te voegen aan hun winkelwagen en het afrekenproces vlot te laten verlopen.
 • Contactpagina: Zorg voor een duidelijk contactformulier en vermeld ook je contactgegevens, zodat bezoekers eenvoudig contact met je kunnen opnemen.
Hoe start ik een webshop

Stap 5: Richt je webshop in

Na het kiezen van je product en doelgroep, is het inrichten van je webshop de volgende cruciale stap. Een professionele uitstraling en effectieve vormgeving zijn essentieel om bezoekers aan te trekken en te behouden. Begin met het vaststellen van een aantrekkelijke huisstijl. Kies een consistent kleurenpalet en pas dit toe op alle pagina’s voor herkenbaarheid en merkopbouw die aansluiten bij je product en doelgroep.

Gebruiksvriendelijke navigatie is ook een sleutelaspect. Zorg ervoor dat bezoekers eenvoudig kunnen navigeren en snel vinden wat ze zoeken. Implementeer heldere categorieën en filters en overweeg een zoekfunctie voor snelle toegang tot specifieke producten.

Mocht vormgeving niet je sterke punt zijn, maak je geen zorgen. Er zijn tal van tools en diensten die je kunnen helpen bij het vormgeven van je webshop. Een populaire keuze is het Kickstart pakket, waarmee het design voor je gedaan wordt, wat resulteert in een direct professionele look. Dit bespaart tijd en stelt je in staat om je te richten op andere belangrijke aspecten van je webshop, zoals het toevoegen van producten en het aantrekken van bezoekers.

Voorbeelden van in te richten onderdelen:

 • Homepage: Hier kun je de belangrijkste producten of aanbiedingen in de spotlight zetten.
 • Productpagina’s: Zorg voor duidelijke productfoto’s, een goede beschrijving en eventuele reviews of beoordelingen.
 • Winkelwagen en afrekenproces: Maak het voor bezoekers eenvoudig om producten toe te voegen aan hun winkelwagen en het afrekenproces vlot te laten verlopen.
 • Contactpagina: Zorg voor een duidelijk contactformulier en vermeld ook je contactgegevens, zodat bezoekers eenvoudig contact met je kunnen opnemen.

Stap 6: Voeg je producten toe

Nu je webshop is ingericht, is het tijd voor een essentiële fase: het toevoegen van je producten. De kwaliteit van je productomschrijvingen en productfoto’s is cruciaal, omdat ze een grote rol spelen in het aantrekken en overtuigen van potentiële klanten.

Zorg ervoor dat je productomschrijvingen helder en informatief zijn. Belicht de belangrijkste kenmerken en voordelen van elk product en integreer relevante zoekwoorden om de vindbaarheid te vergroten.

Hoogwaardige productfoto’s zijn net zo belangrijk. Gebruik professionele, duidelijke foto’s die je producten vanuit diverse hoeken laten zien. Overweeg het gebruik van een fotoslider om je best verkopende artikelen extra onder de aandacht te brengen.

Door zorgvuldige aandacht te besteden aan zowel de omschrijvingen als de visuele presentatie van je producten, bouw je een aantrekkelijke en betrouwbare webshop op. Dit helpt niet alleen bij het aantrekken van klanten, maar ook bij het stimuleren van aankopen.

Veelgestelde vragen

Hoe kies ik mijn product en doelgroep?

Denk goed na over wat je wilt gaan verkopen en of je zelfgemaakte producten wilt aanbieden of producten wilt inkopen. Bepaal ook of je een breed assortiment wilt aanbieden of juist een nichemarkt wilt bedienen.

Hoe kies ik een goede bedrijfsnaam?

Kies een pakkende naam die gemakkelijk te spellen is en die jouw webshop goed omschrijft. Controleer of de naam nog niet in gebruik is en of de domeinnaam beschikbaar is.

Welke webwinkel software moet ik kiezen?

Er zijn verschillende opties beschikbaar, zoals open source pakketten waarbij je zelf moet kunnen programmeren, en gebruiksvriendelijke webwinkelsystemen.

Hoe schrijf ik me in bij de KvK en de Belastingdienst?

Om je webshop officieel te maken, moet je je inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Hierdoor word je automatisch aangemeld bij de Belastingdienst. Vergeet niet om ook juridische aspecten, zoals het opstellen van algemene voorwaarden, aandacht te geven.

Hoe richt ik mijn webshop in?

Zorg ervoor dat je webshop er professioneel uitziet en dat bezoekers snel kunnen vinden wat ze zoeken. Houd consistentie in je huisstijl voor herkenbaarheid.