Investeren in vastgoed met weinig geld

Investeren in vastgoed kan een lucratieve manier zijn om passief inkomen te genereren. Veel mensen denken echter dat dit alleen mogelijk is voor degenen met veel geld. In dit artikel zullen we bespreken hoe je op een slimme en betaalbare manier kunt investeren in vastgoed met weinig geld

Wat we behandelen

 • Waarom je zou beleggen in vastgoed.
 • Welke soorten rendement er te behalen zijn met beleggingen in vastgoed
 • Hoe je kunt investeren in vastgoed met weinig geld
 • Uitleg over Vastgoed crowdfunding, REIT’s,
Investeren in vastgoed met weinig geld

Hoe investeren in vastgoed met weinig geld?

Als je een beperkt budget hebt, zijn er nog steeds verschillende manieren waarop je geld in vastgoed kun investeren. Hier zijn enkele strategieën die je kunt overwegen:

 1. Directe investering in beleggingspanden: Een optie is om een beleggingspand te kopen en te verhuren. Dit kan een appartement, huis of zelfs een garagebox zijn. Het voordeel hiervan is dat je direct eigenaar wordt van het vastgoed en je kunt profiteren van de huurinkomsten en waardestijging op de lange termijn.
 2. Vastgoedfondsen : Als je liever niet direct wilt investeren in een specifiek pand, kun je overwegen om te investeren in vastgoedfondsen. Deze fondsen beleggen in diverse vastgoedprojecten en bieden jou de mogelijkheid om indirect te investeren in vastgoed met weinig geld.
 3. Vastgoed crowdfunding: Sommige crowdfunding platforms voor vastgoed accepteren al inleg vanaf 100 euro. Hiermee word je mede-investeerder in een vastgoedproject en kan je investeren in vastgoed met weinig geld.
 4. Samen investeren met vrienden: Een andere mogelijkheid is om samen met vrienden of partners te investeren in vastgoed met weinig geld. Door de kosten en risico’s te delen, kun je gezamenlijk een beleggingspand kopen en verhuren.
 5. REITs (Real Estate Investment Trusts): Een REIT is een beursgenoteerde onderneming die in vastgoed investeert en de inkomsten hiervan aan de aandeelhouders uitkeert. Door te investeren in REITs, kun je profiteren van de vastgoedmarkt zonder direct eigenaar te zijn van onroerend goed.

Laten we een veelvoorkomend misverstand uit de wereld helpen: je hebt niet per se veel geld nodig om te beleggen in vastgoed.

Door te kiezen voor een van deze strategieën kun je investeren in vastgoed met een weinig geld en toch profiteren van de voordelen van vastgoedinvesteringen, zoals een passief inkomen en potentieel rendement op de lange termijn.

Video van de Real Estate Masterclass

Vastgoed crowdfunding

Vastgoed crowdfunding is een geweldige manier van investeren waarbij individuele investeerders collectief kapitaal kunnen inleggen om te investeren in vastgoedprojecten. Dit gebeurt meestal via een Crowdfunding platform die een brug slaan tussen investeerders en vastgoedontwikkelaars. Met inlegbedragen die vaak al vanaf een paar honderd euro beginnen, maakt het vastgoedbeleggingen toegankelijk voor een breder publiek, niet enkel voor de traditionele grootinvesteerders.

Investeer in vastgoed voor de mogelijkheid om te profiteren van veelbelovende projecten, zowel residentieel als commercieel, en diversifieer zo je portfolio buiten de gebruikelijke aandelen en obligaties. Let wel goed op de risico’s, zoals projectvertragingen en marktschommelingen. Kies altijd voor betrouwbare investeringsplatforms die grondig onderzoek doen.

Beleggen in vastgoed met behulp van Real Estate Investment Trusts (REIT’s)

Een andere manier om te investeren in vastgoed met weinig geld is door middel van Real Estate Investment Trusts (REIT’s). Een REIT is een vastgoedfonds dat op de beurs verhandeld wordt en investeert in verschillende vormen van vastgoed. Als belegger koop je aandelen van het REIT en de maandelijkse inkomsten uit verhuur en verkoop van het vastgoed worden als dividend aan de beleggers uitbetaald. Dit kan een interessante optie zijn voor beleggers die willen profiteren van de voordelen van vastgoed zonder directe betrokkenheid bij het beheer van het vastgoed.

Voordelen van beleggen in REIT’s:

 • Diversificatie: Door te investeren in REIT’s kun je je risico’s spreiden doordat je belegt in verschillende soorten vastgoed. Dit kan helpen om stabiele rendementen en een mooi rendement te genereren.
 • Passief inkomen: Als belegger in REIT’s kun je profiteren van regelmatige dividenduitkeringen, aangezien REIT’s wettelijk verplicht zijn om een groot deel van hun inkomsten als dividend uit te keren aan aandeelhouders.
 • Liquide investering: Aandelen van REIT’s kunnen worden verhandeld op de beurs, waardoor het gemakkelijk is om je investering om te zetten in contant geld indien nodig.
 • Professioneel beheer: REIT’s worden beheerd door professionals met uitgebreide kennis en ervaring in de vastgoedmarkt. Dit kan een geruststellende gedachte zijn voor beleggers die geen tijd of expertise hebben om zelf vastgoed te beheren.

LET OP: Hoewel beleggen in REIT’s aantrekkelijke voordelen kan hebben, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke risico’s.

De waarde van REIT-aandelen kan fluctueren, afhankelijk van de prestaties van het vastgoed en de algemene marktomstandigheden. Daarnaast kunnen REIT’s gevoelig zijn voor renteschommelingen en overheidswetgeving. Het is daarom raadzaam om je goed te informeren en advies in te winnen voordat je besluit te investeren in REIT’s of andere vormen van vastgoedbeleggingen.

vastgoed investeren met REIT’s

Beleggen in vastgoedfondsen en ETF’s

Beleggen in vastgoedfondsen en ETF’s is een goede manier om indirect te investeren in vastgoed. Deze beleggingsinstrumenten bieden beleggers de mogelijkheid om te profiteren van de voordelen van vastgoedinvesteringen zonder directe betrokkenheid bij het beheer van het vastgoed. Hier zijn enkele redenen waarom beleggen in vastgoedfondsen en ETF’s aantrekkelijk kan zijn:

 1. Diversificatie: Door te beleggen in vastgoedfondsen en ETF’s kun je je risico’s spreiden door te investeren in verschillende vastgoedbedrijven. Hierdoor ben je minder afhankelijk van de prestaties van een enkel object en kun je profiteren van de groei van de vastgoedmarkt als geheel.
 2. Professioneel beheer: Vastgoedfondsen en ETF’s worden beheerd door professionele beleggers en vastgoedexperts. Zij hebben de kennis en ervaring om goede investeringsbeslissingen te nemen en het vastgoedportfolio effectief te beheren. Dit kan waardevol zijn voor beleggers die geen tijd, kennis of interesse hebben om zelf vastgoed te beheren.
 3. Liquiditeit: Beleggen in vastgoedfondsen en ETF’s biedt doorgaans meer liquiditeit dan directe vastgoedinvesteringen. Je kunt doorgaans gemakkelijker je investeringen kopen en verkopen, waardoor je flexibiliteit hebt om je beleggingsportefeuille aan te passen aan veranderende marktomstandigheden.

De onderstaande ETF-gegevens dateren van 21 november 2023. Voor de meest recente informatie over deze fondsen en hun prestaties, raad ik aan de laatste financiële rapporten te raadplegen of contact op te nemen met een financieel adviseur.

Naam ETFTickerAantal positiesJaarlijks rendement (afgelopen 10 jaar)Expense ratio
VanEck Global Real Estate UCITS ETF$TRET1014,15%0,25%
iShares US Property UCITS ETF$IUSP1003,37%0,40%
iShares European Property Yield UCITS ETF$IPRP591,39%0,40%
Data is van 21 November 2023

Het is belangrijk om te begrijpen dat beleggen in vastgoedfondsen en ETF’s bepaalde risico’s met zich meebrengt. De waarde van je investering kan fluctueren en je kunt mogelijk verlies lijden.

Waarom beleggen in vastgoed?

Ook met een klein startkapitaal kan een belegging in vastgoed een verstandige keuze zijn. Vastgoed geeft je de kans om passieve inkomsten te verwerven door middel van huurinkomsten. Dit houdt in dat je, zelfs met een bescheiden kapitaal, maandelijks aantrekkelijke rendementen kunt realiseren uit je investering.

Voordelen van Investeren met Weinig Geld:

 1. Minder Financieel Risico: Met een kleinere investering is het financiële risico lager. Je kunt beginnen met een bescheiden bedrag en dit geleidelijk verhogen.
 2. Flexibiliteit in Strategieën: Met een beperkt budget kun je verschillende strategieën uitproberen, waardoor je meer leert over wat het beste bij jou past.
 3. Kostenbesparing: Bij kleinere investeringen kun je vaak besparen op bijkomende kosten, zoals afsluitkosten, en profiteren van lage instapkosten.

Nadelen van Investeren met Weinig Geld:

 1. Langere Tijd voor Winst: Met een kleiner budget kan het langer duren voordat je investering rendeert, vooral afhankelijk van het type vastgoed en de locatie.
 2. Minder Onderhandelingsmacht: Met een beperkt budget heb je vaak minder ruimte om te onderhandelen over de beste deals bij aankoop.
 3. Meer Geduld en Inspanning Vereist: Succesvol beleggen met een kleiner budget vereist meer geduld, inspanning en marktonderzoek om je strategie af te stemmen en op de hoogte te blijven van trends en ontwikkelingen.

Rendement bij belegging in vastgoed

Beleggen in vastgoed draait om twee soorten rendement: direct en indirect rendement.

Direct Rendement

Bij een directe investering in vastgoed staat het pand, of een deel ervan, op jouw naam. Hierbij verdien je voornamelijk uit huurinkomsten. Deze inkomsten zijn meestal stabiel op korte termijn, vergelijkbaar met obligaties, dankzij contracten met huurders. Pluspunt voor jou als belegger: huurprijzen worden vaak geïndexeerd, wat gunstig is. Maar let op: er is een risico. Huurders kunnen vertrekken, waardoor het pand leeg komt te staan.

Vanwege het tekort aan huizen is de kans hierop niet zo groot, tenzij je je richt op het hogere segment van de huurmarkt.

Indirect Rendement

Dit type rendement is gekoppeld aan de waardeverandering van het vastgoed. Factoren zoals locatievraag, staat van het pand, kapitaalmarktrente, en macro-economische en politieke ontwikkelingen spelen hier een rol. Een hogere kapitaalmarktrente kan nadelig zijn voor je beleggingen in vastgoed, vooral als je dit gefinancierd hebt met leningen. In een groeiende economie zie je vaak dat de vraag naar kantoor- en bedrijfsruimte toeneemt, wat de prijzen en huren doet stijgen door de toegenomen schaarste.

Conclusie

Investeren in vastgoed is een aantrekkelijke mogelijkheid om passief inkomen te genereren en je financiële situatie te verbeteren, zelfs met een beperkt budget. In dit artikel hebben we besproken waarom vastgoedinvesteringen gunstig kunnen zijn, welke soorten rendement je kunt verwachten, en hoe je met weinig geld in vastgoed kunt investeren.

Het is belangrijk om te onthouden dat er verschillende benaderingen zijn voor vastgoedinvesteringen, zoals directe investeringen in beleggingspanden, vastgoedfondsen, vastgoed crowdfunding, samen investeren met vrienden, en Real Estate Investment Trusts (REIT’s). Elk van deze opties heeft zijn eigen voordelen en overwegingen, dus het is essentieel om je goed te informeren en te kiezen wat het beste bij jouw financiële doelen past.

Of je nu op zoek bent naar extra inkomsten, vermogensgroei, of diversificatie van je beleggingsportfolio, investeren in vastgoed kan een slimme keuze zijn, ongeacht de omvang van je budget. Het belangrijkste is om gedegen onderzoek te doen, de risico’s te begrijpen en mogelijk professioneel advies in te winnen voordat je aan je vastgoedbeleggingsreis begint.

Veelgestelde vragen

Is investeren in vastgoed alleen mogelijk voor mensen met veel geld?

Nee, er zijn verschillende manieren waarop je kunt investeren in vastgoed met een weinig geld.

Welke voordelen heeft het investeren in vastgoed?

Vastgoed biedt de mogelijkheid om een passief inkomen te genereren door middel van huurinkomsten en kan waardevermeerdering op de lange termijn realiseren. Daarnaast kun je je vermogen diversifiëren en je risico’s spreiden.

Hoe kan ik investeren in vastgoed met weinig geld?

Je kunt direct investeren in beleggingspanden, samen met vrienden investeren, garageboxen kopen of investeren in vastgoedfondsen. Daarnaast kun je ook gebruik maken van Real Estate Investment Trusts (REIT’s).

Wat zijn Real Estate Investment Trusts (REIT’s)?

REIT’s zijn vastgoedfondsen die op de beurs verhandeld worden en investeren in verschillende vormen van vastgoed. Beleggers kunnen aandelen kopen van het REIT en profiteren van de inkomsten uit verhuur en verkoop van het vastgoed.

Wat is SynVest?

SynVest beheert vastgoedfondsen waarin beleggers kunnen investeren. Door certificaten van het fonds te kopen, kunnen beleggers profiteren van het rendement en de waardestijging van het vastgoed dat in het fonds is opgenomen.

Wat is Estateguru?

Estateguru is een platform dat investeren in vastgoed in het buitenland toegankelijk maakt voor beleggers met weinig geld. Via dit platform kun je al vanaf kleine bedragen investeren in vastgoedprojecten in verschillende landen.

Wat zijn vastgoedfondsen en ETF’s?

Vastgoedfondsen en ETF’s zijn beleggingsinstrumenten die investeren in verschillende vastgoedbedrijven. Beleggers kunnen profiteren van de voordelen van vastgoedbeleggingen zonder directe betrokkenheid bij het beheer van het vastgoed.

Wat is de beste manier om in vastgoed te beleggen?

Dit hangt af van je persoonlijke voorkeuren, doelstellingen en budget. Direct investeren in beleggingspanden kan een goede optie zijn als je betrokken wilt zijn bij het beheer. Als je geen tijd of interesse hebt om het vastgoed zelf te beheren, zijn indirecte beleggingen zoals vastgoedfondsen en ETF’s een goede keuze.