Mintos Review 2024: Rendement vs. Risico, onze ervaring

In deze zeer uitgebreide review zullen we alles behandelen wat je moet weten over Mintos.

Voordelen

 • Automatisch Investeren
 • Gemiddeld rendement 11.73%
 • Investeren vanaf €50,-
 • Secundaire markt
 • Mobiele app beschikbaar
 • Trustpilot score van 3.9,-

Nadelen

 • Onbetrouwbare terugkoopgarantie
 • Beleggers Wachten op Miljoenen aan Fondsen in “Afwachting van betalingen”

Heb je gehoord over het succes dat veel investeerders hebben behaald bij Mintos sinds juni 2017, door een bedrag van €5.000 te laten groeien met een winst van meer dan €2.000? Deze indrukwekkende prestatie benadrukt de mogelijkheden van peer-to-peer (P2P) lenen op platforms zoals het onze. In deze review van Mintos duiken we dieper in de ervaringen van gebruikers en verschaffen we een grondige beoordeling. Zo kun je zelf, goed geïnformeerd, beslissen of deze investeringsvorm bij jou past.

mintos review

Overview

TerugkoopgarantieJa
Alternatieve garantie
Gemiddeld jaarlijks rendement11.73%
Automatisch investerenJa
Investeren vanaf€ 50,-
Totaal geïnvesteerd€ 9,9 Miljard
Termijnen1 dag – 60 maanden
Soorten leningenLandbouw, zakelijke leningen, auto lease, autoverhuur, factuurfinanciering, hypotheek, vastgoed, persoonlijke leningen, korte termijn, Forward Flow
Aantal lening verstrekkers70
Aantal landen33
Data is afkomstig van Februari 2024

Wat is Mintos?

Mintos heeft zich sterk geprofileerd als een toonaangevende kracht op de Europese P2P-investeringsmarkt. Als je geïnteresseerd bent in peer-to-peer leningen, dan is dit online platform de plek waar je toegang hebt tot een diversiteit aan leenopties van meer dan 70 financiers uit 33 verschillende landen. Dankzij deze veelheid aan keuzes kun je jouw investeringsportfolio heel makkelijk diversificeren.

In Letland gereguleerd, heeft het platform een reputatie opgebouwd binnen het P2P-landschap. Om echter succesvol te kunnen zijn met P2P leningen via dit platform, is zorgvuldigheid van groot belang. Een diepgaande due diligence naar de betrouwbaarheid van leningverstrekkers wordt aangeraden; een stap die essentieel is voor het minimaliseren van risico’s en het optimaliseren van rendementen.

 • Onderzoek de achtergrond van leningverstrekkers.
 • Beoordeel de financiële gezondheid en het trackrecord van elke partij.
 • Maak gebruik van de diversificatiemogelijkheden om risico’s te spreiden.

Als belegger ben jezelf verantwoordelijk voor de keuzes die je maakt, dus het is cruciaal om goed geïnformeerd te zijn. Door slim te kiezen en de markt zorgvuldig te monitoren, kun je toegevoegde waarde vinden in je beleggingsstrategie.

Klaar om te starten met investeren bij Mintos?

Hoe werkt Mintos?

Als je nieuwsgierig bent naar online investeren, dan is dit het perfecte startpunt. Mintos maakt het supereenvoudig om toegang te krijgen tot een breed scala aan leningen. Met slechts één klik kun je de veelzijdige leningen verkennen. Het is een toegankelijk en gebruiksvriendelijk platform dat investeerders in staat stelt om hun portfolio met leningen uit heel Europa te diversifiëren.

Dit investeringsplatform is niet alleen makkelijk in gebruik, maar biedt je ook slimme tools om jouw investering te optimaliseren. Leer hoe je de automatische investeringsfuncties kunt instellen, zodat je altijd op de hoogte bent van de beste investeringsmogelijkheden. Bovendien kun je met de secundaire markt functie alsnog andere investeerders vinden voor jouw leningen, mocht je je investeringen willen verkopen. Dit platform biedt dus flexibiliteit, controle en mogelijkheid tot groei van jouw vermogen door slim te investeren.

Loyaliteitsbonus

In tegenstelling tot sommige andere platforms, biedt Mintos momenteel geen loyaliteitsbonus aan voor investeerders. Dit is iets wat je wellicht zou kunnen vinden bij platforms zoals Esketit en PeerBerry, die deze bonussen vaak inzetten als een manier om hun gebruikers te belonen voor hun voortgezette vertrouwen en investeringen.

Het hebben van een loyaliteitsbonus kan een extra stimulans zijn voor investeerders om een langdurige relatie met een platform op te bouwen. Hoewel Mintos deze specifieke bonus niet aanbiedt, zijn er veel andere factoren die het overwegen waard maken.

Gebruiksvriendelijkheid

Het platform is ontworpen met het oog op gemak voor de gebruiker. Ook al kan het kiezen van de juiste leningen uitdagend zijn door het brede aanbod, Mintos biedt uitgebreide filters en zoekfuncties die je helpen om investeringsmogelijkheden te vinden die passen bij jouw strategie en risicoprofiel.

Automatisch investeren

Mintos blinkt echt uit met de mogelijkheid tot automatisch investeren. Dit handige hulpmiddel laat je van tevoren specifieke voorkeuren bepalen, zoals de duur van de lening, het rentetarief en het risicoprofiel. Vervolgens gaat zij voor jou aan de slag door investeringen te doen die overeenkomen met deze ingestelde criteria.

 • Stel jouw eigen investeringscriteria in
 • Bepaal hoeveel je wilt investeren
 • Laat het platform de rest voor je afhandelen.

Secundaire markt

Voor nog meer flexibiliteit zorgt de secundaire markt, waar je investeringen eerder dan verwacht kunt verkopen. Dit biedt de mogelijkheid om liquiditeit te verhogen en potentiële winst te verzilveren of verliezen te beperken voordat de lening termijn is verstreken.

 1. Verkoop je lopende investeringen aan andere investeerders.
 2. Koop leningen van andere investeerders tegen korting.
 3. Vergroot de liquiditeit van je portfolio.

Wie kan investeren in Mintos?

Als je geïnteresseerd bent in het verbreden van je beleggingshorizon en je overweegt te investeren op Mintos, is het belangrijk om te weten wie er toegang heeft tot dit platform. Het platform verwelkomt P2P-beleggers van over de hele EU, maar er zijn enkele basisvereisten waar je aan moet voldoen.

 • Je dient minimaal 18 jaar oud te zijn.
 • Je moet beschikken over een bankrekening binnen Europa; hierdoor zijn investeerders uit het VK uitgesloten van directe investeringen.
 • Het naleven van de ‘Know Your Customer’ (KYC) procedure is essentieel om je identiteit te bevestigen.
 • Je zal een geschiktheidstest moeten afleggen om te bepalen of P2P-beleggen past bij je financiële doelstellingen.

Hoewel investeren in verschillende valuta mogelijk is, is het voor beleggers uit de eurozone aanbevolen om in euro’s te investeren om zo extra wisselkoerskosten

Risico’s van investeren bij Mintos

Bij het kiezen om te investeren via het p2p platform, is het belangrijk om de risico’s te begrijpen die met deze investeringen kunnen samenhangen. Mintos probeert weloverwogen beslissingen te faciliteren door een Mintos Risk Score te geven voor elke investering. Deze score geeft een indicatie van het investeringsrisico en wordt berekend op basis van vier sub scores die betrekking hebben op de onderliggende leningen. De vier beoordelingsgebieden zijn:

 • Presteren van de lening portefeuille: Dit geeft inzicht in hoe goed de leningen presteren ten opzichte van de kosten voor het beheren van de portefeuille.
 • Efficiëntie van de leningafhandeling: De doeltreffendheid waarmee een leningverstrekker het verstrekken en innen van leningen afhandelt.
 • Sterkte van de terugkoopverplichting (buyback strength): De capaciteit van het bedrijf dat de terugkoopverplichting heeft om aan zijn contractuele verplichtingen te voldoen.
 • Juridische structuur van de samenwerking: De overeenkomst tussen de leningverstrekker en Mintos.

Het is van cruciaal belang om te benadrukken dat ondanks de risico score een nuttig hulpmiddel kan zijn, het geen kredietbeoordeling is zoals gedefinieerd door Regelgeving (EC) Nr. 1060/2009 over kredietbeoordelingsbureaus. Investeerders moeten niet uitsluitend vertrouwen op de risico score bij het maken van investeringsbeslissingen en dienen altijd hun eigen due diligence uit te voeren. Het investeren in leningen brengt het risico met zich mee dat de lener in gebreke blijft, wat kan leiden tot gedeeltelijk of volledig verlies van de investering.

Verder wordt de risico score elk kwartaal bijgewerkt, wat betekent dat de score kan veranderen op basis van de prestaties van de leningen en de financiële gezondheid van de leningverstrekker. Het is aan te raden om regelmatig de updates op het Mintos-platform te volgen voor de meest actuele informatie.

Wat voor rendement kan je verwachten bij Mintos?

Bij Mintos kun je verwachten dat het rendement behoorlijk aantrekkelijk is. Volgens de laatste gegevens van Mintos zelf, is het gemiddelde rendement op investeringen 11.73%. Dat betekent dat je bij een slimme investeringsstrategie op dit peer-to-peer leningplatform mogelijk een solide jaarlijkse groei van je kapitaal kunt realiseren.

Natuurlijk is het belangrijk om te onthouden dat alle investeringen risico’s met zich mee brengen, dus het is slim om je goed in te lezen en eventueel advies te zoeken bij een financieel adviseur.

Terugkoopgarantie

Mintos staat bekend om zijn 60-dagen terugkoopgarantie op alle uitgeleende bedragen. Deze garantie wordt echter niet direct door Mintos zelf aangeboden, maar door de kredietbedrijven die de leningen via Mintos beschikbaar maken.

Interessant is dat Mintos de benaming ’terugkoopgarantie’ heeft vervangen door ’terugkoopverplichting’, hoewel deze wijziging niets aan de betekenis verandert.

In de afgelopen jaren hebben we echter gezien dat het voor Mintos een uitdaging is om deze terugkoopverplichting afdwingbaar te maken. Kredietverleners zoals Varks, Capital Service en anderen, die voorheen deze garantie boden op alle investeringen, kwamen uiteindelijk hun beloftes aan beleggers niet na.

Ook kredietverstrekkers die een hoge beoordeling kregen op Mintos en die een terugkoopgarantie aanboden, zijn in het verleden opgeschort geweest. Dit resulteerde in bevroren fondsen van investeerders.

Indien je overweegt te investeren via Mintos, is het belangrijk om te begrijpen dat je niet blindelings moet vertrouwen op de terugkoopverplichting. Veel beleggers hebben helaas al ervaren dat dit mechanisme geen absolute zekerheid biedt voor de bescherming van hun investeringen.

mintos
 • €9,2 miljard aan gefinancierde leningen
 • Grote diversiteit aan leningen
 • Meer dan 500.000 geregistreerde gebruikers
 • Marktleider in de p2p markt

Alternatieven voor Mintos

Esketit

Esketit is een veelbelovend P2P-platform voor kortlopende consumentenleningen. Dat met een aantrekkelijke jaarrendementen van ongeveer 12%. Het heeft een gebruiksvriendelijke interface, sterke buyback garantie en uitstekende gebruikersbeoordelingen. Geschikt voor nieuwe en ervaren investeerders. Innovatieve functies zoals geografische diversificatie en een transparante kostenstructuur. Een topkeuze voor beleggingsportefeuilles.


Peerberry

PeerBerry, opgericht in 2017, maakt investeren in leningen eenvoudig en toegankelijk. Het platform is bekend om zijn gebruiksvriendelijkheid en innovatieve technologie. Met een sterke focus op klanttevredenheid en veiligheid, heeft PeerBerry zich gevestigd als een betrouwbaar investeringsplatform in Europa.


Robocash

Robocash, een opkomende speler in de Europese P2P-kredietmarkt, biedt aantrekkelijke investeringsmogelijkheden met jaarlijks rendement van 11.8% Gemakkelijk te gebruiken platform met automatisch investeren optie en klanttevredenheid van 4.3/5 (Trustpilot). Flexibiliteit met secundaire marktoptie. Ideaal voor P2P-investeerders.